Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Fodra eller åtla - ansvarsfull jakt

04 Dec 2018  |  Publicerat av PO Östergren

Utfodring av t.ex. vildsvin innebär att man under svåra vintrar med begränsad normal fodertillgång hjälper till med stödutfodring som kan bestå av bl.a. potatis, sockerbetor, vete, majs, ärtor. Här gäller inte restriktionen att man bara får lägga ut så mycket foder att det skall vara uppätet inom några dagar.

Här kan man således lägga ut ordentligt med foder för att på detta sätt dra fler matgäster till matplatsen. Här har man insett att mycket foder på matplatsen lockar mer vilt.

På en utfodringsplats bedriver man inte någon jakt utan den är till för att djuren inte skall behöva svälta till döds under svåra vintrar. Här kommer etik, moral in i bilden. Man vill ju inte minska stammens storlek genom svält, utan genom en ansvarsfull jakt.

ÅTEL

En åtelplats för vildsvin är till för att, genom begärlig mat, locka till sig vildsvinen för att på detta sätt kunna jaga och på ett lugnt och kontrollerat sätt bedriva urskillningsjakt där man skjuter rätt djur och får det hela att bli effektivt med syftet att i någon mån kunna minska den otroligt snabba tillväxten. För att denna jaktform skall bli så effektiv som möjligt räcker det inte att lägga ut några hinkar foder som skall vara uppätet på några dagar, det fungerar inte. 

Skall åteljakten bli effektiv så måste det alltid finnas gott om foder på åtelplatsen. Här spelar det ingen roll om man lägger ut stora mängder foder eftersom det inte är en utfodringsplats utan en Åtel/Jaktplats. Genom att det är så gott om foder kommer kullarna att avlösa varandra. Med hjälp av en åtelkamera har man full kontroll över detta. Har jag skjutit ett svin i gruppen som kom till åtelplatsen kl. 19,00 så är det inte ovanligt att en grupp som brukar komma vid 23 tiden kommer som vanligt och det ger möjlighet att skjuta flera svin. Detta tack vare att det finns ordentligt med foder på åtelplatsen. 

När man nu skjutit några svin på samma kväll kan det ta en tid innan dom kommer tillbaka, något man ser genom åtelkameran. Men den tiden är väsentligt kortare än om man har lite foder på åteln. Man måste naturligtvis fatta de rätta besluten för att jakten på vildsvin skall bli så effektiv som möjligt och detta uppnår man inte genom att begränsa mängden foder på åtelplatserna.

Riktlinjer.

Utfodring av vildsvin skall endast förekomma under vintrar med svåra förhållanden då det föreligger risk att många individer skall gå en svältdöd till mötes. Utfodringen skall således endast ske på vinter/vårvinter och inte på annan tid. Om så ändå sker är det att beteckna som Åteljakt, vilket ställer helt andra krav på de som ansvarar för fodringen. 

Här måste man ta sitt ansvar att hela tiden ha kontroll över när svinen börjar beträda åtelplatsen och då omgående tillse att det finns jägare på plats för att på detta sätt effektivt kunna skjuta av stammen. Vissa år kan vintrarna vara normala och då krävs ingen utfodring. En sådan vinter är all fodring att beteckna som åtel och skall således följas upp med de krav som ställs på bevakningen av åtelplatsen för att avskjutningen skall fungera.

Till våra jaktföreträdare

Inse att det i praktiken är omöjligt att följa upp om rätt mängd foder är utlagt eller inte, och vem skall göra detta ? och speciellt inte när detta beslut/förslag i grunden är så felaktigt. Inse att det blir lika svårt att kontrollera om åteljägarna bevakar sin vildsvinsåtel på det sätt som krävs för att den inte skall bli en utfodringsplats. 

Börja istället och informera/utbilda/lobbyarbeta med dessa riktlinjer som mål, då som först kan vi nå fram till våra duktiga jägare runt om i landet, och det behövs inga nya förvaltningsgrupper och liknande för att uppnå ett hållbart resultat.

Lycka till med utfodringen och åteljakten utan byråkratiska dumheter!

Artikel författad av Av PO Östergren


På Medevimässan i augusti varje år debatteras jakt, åtel och utfodring flitigt.

Vill du vara delaktig i mässan? Vi söker nu volontärer till Team Medevimässan 2020.

Var med oss på resan för att skapa en samlingsplats där vi kan verka för ett hållbart samhälle. Kontakta PO för information!

MEDEVIMÄSSAN

Mässan är en aktivitets- och upplevelsemässa som täcker det mesta inom hund, jakt, fiske, vapen, friluftsliv, skytte, marin och natur. Utöver detta erbjuder mässan roliga, intressanta aktiviteter och spännande föredrag.

FRI ENTRÈ

Mässan hålls i natursköna Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn, som ligger längs Rv50, mindre än 2 mil norr om Motala. Tack vare våra utställare och partners kan vi erbjuda alla besökare fri entré under samtliga mässdagar.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIA

”facebook icon” ”instagram icon”

HEMSIDAN:   » Om cookies  » Sitemap    © Medevi Mässan AB