Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Jakten är till för alla - del två (2)

04 Dec 2018 | Publicerad av PO Östergren

För att bli en duktig jägare räcker det inte med att endast känna till det ekologiska samspelet i naturen, man måste dessutom vara en duktig skytt.

SKYTTEN OCH JÄGAREN

För att bli en duktig jägare  räcker det inte med att endast känna till det ekologiska samspelet i naturen, man måste dessutom vara en duktig skytt. För att kunna avliva djuret med ett direkt dödande skott krävs det att du först av allt tar kontakt med en duktig och erfaren skytteinstruktör så du från början får lära in de rätta ”grundslagen”, sedan är det träning och återigen träning som gäller. För denna träning finns särskilda jaktskyttebanor runt om i landet. Denna skytteträning som är ett mycket viktigt inslag i ”jaktens cirkel” , är något som i högsta grad kan intresserar hela familjen. Detta bekräftas av att damskyttet hela tiden ökar i omfattning på landets jaktskyttebanor.

ATT DÖDA OCH TA VARA PÅ VILTET

Vi har nu kommit till det inslag i ”jaktens cirkel” som är att skjuta och avliva bytesdjuret. Detta är för mig och säkert många andra jägare något som ger en tillfällig olustkänsla. Jag njuter alltså inte av det direkta dödandet utan jag får snarare en olustkänsla som kan vara svår att beskriva. Men denna olustkänsla går snabbt över till en känsla av tillfredsställelse beroende på att jag med ett kontrollerat och välriktat skott dödade djuret utan att det behövde känna någon dödsångest eller lidande.

Det hela är över, jaktspänningen inför skottet börjar att avta, min fyrbenta jaktkompis, labradortiken, Malin slickar mig i vild glädje över hela ansiktet, tallkronorna svajar och susar i vinden, den klara och höga höstluften luktar gudomligt gott. För mig och många andra är denna totala naturupplevelse det vi jägare ofta kallar jaktlycka. När sedan djuret är dött kommer nästa viktiga och intressanta inslag i ”jaktens cirkel”, nämligen att ta vara på det skjutna djuret på ett korrekt sätt, som gör att det behåller den höga kvalitet viltkött har. Det skall passas, flås, hängas i rätt temperatur, samt styckas. När sedan detta är klart återstår det att tillaga denna fantastiskt fina råvara som viltköttet utgör, för att sedan få avnjuta en vällagad måltid.

JAKTETIK OCH MORAL

Den som strävar efter att bli en god jägare deltar i en utvecklings- och bildningsprocess. Ordet etik kommer från grekiskans ”etos” och betyder sed eller sedelära, fritt översatt till morallära. Jag vill ge några enkla synpunkter på hur vi jägare bör uppträda för att inte bryta mot några regler som ingår i jaktens morallära.

§ Jaktetik innebär att vi i såväl ord som handling visar vördnad för allt levande.
§ Att vi inte skjuter undan moderdjuret när vi vet att avkomman inte kommer att klara sig på egen hand.
§ Att du inte klandrar din kamrat som avstått att skjuta ett djur därför att han eller hon var osäker på resultatet.
§ Att du stannar kvar och hjälper din kamrat att leta efter sin bortsprungna hund.
§ Och till sist, att du kan visa förståelse och ta hänsyn till människor som rent känslomässigt inte kan acceptera jakt och som tar kraftigt avstånd från åsynen av vapen, blod och döda djur.

Jag har nu beskrivit lite av vad jag menar med ”jaktens cirkel” och hoppas att du som inte idag är jägare skall ha fått ett större intresse för att börja utforska och deltaga i allt det fantastiska som ingår i det jag kallar för ”Jaktens Cirkel” 

Välkommen i gemenskapen

FÖRFATTARE AV ARTIKEL: PO Östergren

Vill du vara delaktig i mässan? Vi söker nu volontärer till Team Medevimässan 2020.

Var med oss på resan för att skapa en samlingsplats där vi kan verka för ett hållbart samhälle. Kontakta PO för information!

MEDEVIMÄSSAN

Mässan är en aktivitets- och upplevelsemässa som täcker det mesta inom hund, jakt, fiske, vapen, friluftsliv, skytte, marin och natur. Utöver detta erbjuder mässan roliga, intressanta aktiviteter och spännande föredrag.

FRI ENTRÈ

Mässan hålls i natursköna Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn, som ligger längs Rv50, mindre än 2 mil norr om Motala. Tack vare våra utställare och partners kan vi erbjuda alla besökare fri entré under samtliga mässdagar.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIA

”facebook icon” ”instagram icon”

HEMSIDAN:   » Om cookies  » Sitemap    © Medevi Mässan AB