Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Jakten är till för alla - del ett (1)

04 Dec 2018 | Publicerat av PO Östergren

Det händer ofta att vi som jägare får frågorna av våra vänner som inte jagar: Varför jagar du? Hur kan du döda ett djur? Många har besvarat dessa frågor och belyst dem ur olika synvinklar. J

Jag skall nu besvara frågorna på mitt sätt. Jag anser att det vore ett enormt slöseri med naturens resurser att inte skörda av dess överskott. Jag anser det också mer etiskt rätt , att med ett direkt dödande skott avliva ett vilt djur i dess egen miljö än att avliva eller slakta tamboskap i ett slakthus, dvs. i en miljö som är okänd och stressande för djuret och där det karske också upplever dödsångest! Hur jag upplever momentet att döda djuret i en jakthändelse skall jag belysa längre fram.

JAKTENS MAGISKA CIRKEL

Redan som mycket ung fascinerades jag av naturens rikedom och jag förvånades över såväl mångfalden och artrikedomen som samspelet i naturen. Utan att då inse det blev jag inskriven i ”naturens skola”- ett livslångt, spännande och lustfyllt samspel med jaktkamrater, hundar och böcker som inspirations- och kunskapskällor. Att jag sedan blev jägare berodde på olika faktorer. Traditionen i min uppväxtmiljö var nog den starkaste, men med i bilden fanns väl också en dragning till att vilja uppleva spänning och frihet. Alltnog -jag har haft lyckan att dras med i denna magiska ”jaktens cirkel” och har bara att bejaka detta upplevelserika liv.

EN JÄGARE FÖDS 

Jag kan med glädje konstatera att allt fler kvinnor har upptäckt allt intressant jakten för med sig i form av ökade kunskaper om djur och natur. Jag kom att tänka på ett uttalande av min fru, som hon fällde för ca: 15 år sedan, hon var då inte jägare och varken hon eller jag trodde att hon någonsin skulle bli det. Det hela började med att jag hade dubbelbokat en helg. Jag hade dels bestämt med mina jaktkompisar om att jaga samtidigt som jag hade bestämt kära hustrun att plocka svamp. Lösningen blev att frugan följde med till jaktmarken och plockade svamp i ett markområde, och vi jagade i ett annat. Hon hade innan fått beskrivet för sig var vi hade våra rastplatser så att hon skulle kunna äta ihop med oss under dagen, något som hon utnyttjade till hundra procent. Hon såg faktiskt ut att trivas i den avspända miljön och hennes frågor om jakt var många. Kvällen kom och den enkla husmanskosten serverades i jaktstugan, hundarna svansade runt och dagens jakthändelser beskrevs i entusiastiska ordalag, stämningen var på topp. Det var nu som min hustru tog till orda med följande utläggning. Inte hade jag någon aning om hur trevligt ni hade på era jakter, jag kunde aldrig tro att det var så mycket runtomkring, med hundar, viltvårdsåtgärder i form av viltåkrar, utfodring, och noggrannheten om att skjuta det rätta djuret för att uppnå en livskraftig viltstam mm. Det här vill jag veta mer om, kan jag få bli med någon av er på jakten i morgon frågade hon, varpå mitt ansiktsuttryck säkert påminde om en fågelholk, detta trodde jag aldrig skulle hända men med facit i hand så var det då hennes jaktbana började. Hon är idag en av mina bästa jaktkamrater.

JAKTENS GRUNDKUNSKAPER 

Det hela börjar med läran om hur naturen är sammansatt, artkännedom, mm. Här har jägarexamen, som är ett obligatoriskt prov för att få bedriva jakt, spelat en stor och avgörande roll vad gäller det stora ”kunskapslyft” som de senaste åren skett inom jägarkåren och då inte minst vad gäller det livsviktiga momentet, säker vapenhantering. Jag arrangerar själv jägarexamenskurser och kan glädjas åt att allt flera, trots att dom inte har ambitionen att bli jägare, ändå går denna utbildning. Man är mycket naturintresserad och vill samtidigt få en korrekt information och kunskap om vad jakt totalt sett innebär. man har klokt nog genomskådat många journalisters vinklade sätt att beskriva jägaren som någon form av lustmördare. Detta första inslag i ”jaktens cirkel” är något som hela familjen kan ha glädje och nytta av att lära sig. Jag kan garantera att den nyfikna lilla sexåringen upplever det som enormt spännande när jag visar på olika spår, spillningar, hur man på spillningen kan se om den är efter en älgtjur och inte en älgko, här är en brunstgrop och här har råbocken sitt revir osv. 

JAKT MED HUND

Många kommer in på jaktens bana genom sin hund. Man kommer underfund med att den ”goa” hemmahunden har jaktligt påbrå och kan användas till mycket mer än att bara hämta bollar och bära tidningen. Jakthunden är framavlad för att vara specialist på olika områden tex. som drivande hundar, grythundar, stående fågelhundar, trädskällare, älghundar, apporterande hundar och eftersökshundar. Som du säkert förstår så finns det otroligt mycket att lära om alla hundraser och deras arbetsmetoder samt hur träningen går till. Det är inte ovanligt att ett med kula påskjutet klövvilt går undan en bit från skottplatsen trots att det är dött. För att då finna djuret använder man en tränad eftersökshund. Det är dessutom lag på att man vid jakt alltid skall ha tillgång till en tränad eftersökshund om olyckan, läs skadeskjutningen, skulle vara framme. 

JÄGARE MED HUNDAR GÖR ETT HEROISKT JOBB

Tyvärr så skördar trafiken sina offer även bland viltet. Det körs på ca 50,000 djur per år här i landet och då är inte smådjuren inräknade. Vi skall också veta att nästan hälften av dessa blir svårt skadade och flyr undan. Här gör jägarna med sina hundar en heroisk insats, ofta på nattetid och i dåligt väder. Det är allt fler kvinnor som med sina vältränade eftersökshundar nått fantastiska resultat i dessa sammanhang även om de inte skälva är vapenbärare. Det är alltid en fördel som hundförare att man har en kunnig och erfaren skytt med på eftersöket så att man helt kan ägna sig åt att läsa och förstå hundens markeringar och ”kroppsspråk”. Här är det alltså fritt fram för alla med hundintresse, och som känner medlidande med det trafikskadade djuret att engagera sig i denna berömvärda sysselsättning.

ARTIKELN FÖRFATTAD AV: PO Östergren 

Läs fortsättningen i nästa del...

Vill du vara delaktig i mässan? Vi söker nu volontärer till Team Medevimässan 2020.

Var med oss på resan för att skapa en samlingsplats där vi kan verka för ett hållbart samhälle. Kontakta PO för information!

MEDEVIMÄSSAN

Mässan är en aktivitets- och upplevelsemässa som täcker det mesta inom hund, jakt, fiske, vapen, friluftsliv, skytte, marin och natur. Utöver detta erbjuder mässan roliga, intressanta aktiviteter och spännande föredrag.

FRI ENTRÈ

Mässan hålls i natursköna Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn, som ligger längs Rv50, mindre än 2 mil norr om Motala. Tack vare våra utställare och partners kan vi erbjuda alla besökare fri entré under samtliga mässdagar.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIA

”facebook icon” ”instagram icon”

HEMSIDAN:   » Om cookies  » Sitemap    © Medevi Mässan AB