Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Trollingfiske - en populär sportfiskemetod som kan generera mycket fisk

03 Jun 2019 | Publicerad av P Andersson

Med trollingfiske menas att man drar ett eller flera drag efter en båt. Det finns en mängd fiffiga hjälpmedel som gör det både enklare och roligare, som t.e.x ekolod, plotter, djupriggar och paravaner av olika slag. Trollingfiske är en metod som dock kräver att man har tillgång till en båt. Man kan föra fram båten med elmotor eller bränslemotor. Det finns många olika dimensioner inom trollingen. De flesta nöjer sig med att ha tillgång till en mindre båt och släpa runt ett eller några fåtal drag efter båten.

Maximera chansen till fiskelycka

Andra mer inbitna fiskare maximerar chansen till fiskelycka och köper då en större båt och utrustar den för ett fiske med flera spön, för att kunna täcka av ett större område. Med större båt och mer fiskeutrustning kan man även fiska av olika djup och dessutom testa att fiska med olika beten samtidigt. Trollingfiske kan snabbt och enkelt bli till en materialsport som blir oerhört kostsam. Kom ihåg att fiske inte bara går ut på att plocka upp så många kilo som möjligt ur vattnet. Det är samtidigt en mycket avkopplande aktivitet som verkar som bomull för själen. Friluftsaktiviteten fiske bidrar även till matbordet om så önskas då det vanligtvis fiskas efter alla möjliga arter, dock så är det väldigt populärt att trolla efter Lax, Öring, Gös och Gädda.

Fiske-, trolling utrustning

Beroende på vilken nivå man vill lägga sig på så krävs det olika slags utrustning. Den vanliga utrustningen under trolling är självklart ett eller flera spön, linor och rullar. Under trolling så blir det mycket belastning på utrustningen, därför är det viktigt att ha tåliga grejer. Ett hyfsat styvt spö, en rulle som tål hög belastning (multirullen är att föredra) och slitstark lina med hög brottstyrka. 

Trollingfiske / havsfiske efter lax och torsk är väldigt populärt men ställer också höga krav på utrustningen. Trolling efter lax sker oftast med 8 till 10 beten och spön. Trollingfisket bedrivs i regel på två sätt. Ytfiske eller djupriggsfiske. Ytfiske utförs med plannerboard och sker i ytan genom att skicka ut "pulkor" på vardera sidan om båten. Djupriggsfiske handlar om att sprida betena vertikalt ner på djupet. Till det använder man så kallade djupriggar med stålvajer och blylod. Fiskespön och rullar man använder är oftast avsedda för just trolling och tål tuffa tag. Spön har extra många spöringar, rullarna är oftast kraftiga multiplikatorrullar som klarar  av mycket lina på spolen. En stor håv är att föredra för att säkra fångsten.

- Spöhållare är nödvändigt för att man inte ska vara beroende av att hålla i fiskespöt under hela fisketuren. Om du har fler fiskespön och beten ute så fungerar det helt enkelt inte utan dessa hållare. Det är dock en mindre investering i sammanhanget och gör även fisketuren till en avkopplande aktivitet säger, mässgeneral PO Östergren.

Djuprigg monteras på båten och finns både manuell och elektrisk och de flesta har djupmätare. Till det monteras ett tungt lod på fiskelinan och sedan hissas det ner till önskat djup. När man sedan får hugg så finns det en så kallad linutlösare som löser ut fiskelinan från lodet. Paravanen är en skiva/ponton med en speciell vinkel så att den dras ut från båten under färd, detta för att kunna täcka av ett större område. På paravanen sätter man fiskelinan, som även den har en utlösare som friger linan vid hugg. 

Mer avancerad fiskeutrustning för trolling 

Mer avancerad trolling med många linor och beten ute kräver mer utrustning. En mast är mer eller mindre nödvändig för att kunna ha ute flera linor samtidigt, utan att de trasslar ihop sig. Här krävs även planerboarden som används tillsammans med masten. Den är kopplad med en lina som är fäst i masten, och eftersom planerboarden har samma funktion som paravanen (dras från båten) så blir huvudlinan sträckt ut i vattnet. På denna lina så fäster man sedan spölinorna med ett passande avstånd från varann. Varje lina är försedd med en linutlösare så när det hugger så släpper linan från mast/planerboardlinan. Man använder detta system för att undvika trassel när man fiskar med flera spön, och för att simulera ett stim med fisk.

Förr i tiden när man yt-uttrade användes stora pontoner i stål med upp till 150 meters lina ut från båten. Dessa hade runt 10 fiskelinor och beten ute. När det nappade fick man snabbt “styra på” för att ta in linorna på sidan där hugget skett. Det var krävande och ett stort bestyr med en väldans risk för trassel då det inte fanns linutlösare. Gick det dessutom lite sjö så var detta inget för nybörjaren. 

Andra fisketips för att lyfta trollingfisket 

En GPS och ekolod kan vara en bra investering. De flesta hittar i sina hemmavatten men det kan ändå vara trevligt att markera bra fiskeställen i kartan för att hitta tillbaka eller inte glömma bort dessa. Ekolodet ger en bättre möjlighet och kan vara ovärderlig för att hitta vart fisken står. 

Annan utrustning som håven, tackelboxen, lite verktyg mm bör ha sina givna platser i båten och förankras väl så de inte kan fara runt i båten vid färd i grov sjö. Helst skall varenda liten pryl sitta fast. 

Ett annat värdefullt tips är båtens hastighet genom vattnet. Många tror att det är betena som avgör fiskelyckan under trolling, men faktum är att farten kan vara minst lika viktig, om inte viktigare. Om man inte har fått hugg på ett tag så är det ett gott tips att antingen sänka eller höja farten. 

Och DU - glöm inte ordentliga kläder, flytväst eller flytoverall. Fisket blir så mycket skönare för dig och tryggare för dina anhöriga.

För information om sportfiske och Medevimässans satsning på sportfiskemässa 2019

På Medevimässan i augusti varje år får ni information om sportfiske och trollingfiske.

Motala båtvarv erbjuder en komplett marina med stora lokaler och lång tradition. De utför alla i branschen förekommande arbeten, och hanterar båtar upp till 30 ton.  De har gen serviceverkstad med kunniga båtbyggare och motormekaniker. Försäljning av nya och begagnade båtar & motorer  liksom en mycket välsorterade Watskibutik.

Vill du vara delaktig i mässan? Vi söker nu volontärer till Team Medevimässan 2020.

Var med oss på resan för att skapa en samlingsplats där vi kan verka för ett hållbart samhälle. Kontakta PO för information!

MEDEVIMÄSSAN

Mässan är en aktivitets- och upplevelsemässa som täcker det mesta inom hund, jakt, fiske, vapen, friluftsliv, skytte, marin och natur. Utöver detta erbjuder mässan roliga, intressanta aktiviteter och spännande föredrag.

FRI ENTRÈ

Mässan hålls i natursköna Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn, som ligger längs Rv50, mindre än 2 mil norr om Motala. Tack vare våra utställare och partners kan vi erbjuda alla besökare fri entré under samtliga mässdagar.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIA

”facebook icon” ”instagram icon”

HEMSIDAN:   » Om cookies  » Sitemap    © Medevi Mässan AB