Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Vildsvin och vildsvinsjakt engagerar jägare och viltvårdare

04 Dec 2018 | Publicerat av PO Östergren

Vildsvin upprör och engagerar många. Enligt en utredning från Naturvårdsverket så bör vildsvinen jagas hårdare. Detta har stött på debatt då många anser det oetiskt att jaga med belysning, fällor och andra hjälpmedel som föreslås i verkets utredning.

Vildsvin (Sus scrofa) är ett partåigt hovdjur vars ursprungliga utbredningsområde sträcker sig från västEuropa till Sydostasien. Vildsvinet introducerades sedan i Nordamerika, Sydamerika, Australien och på många öar och har därför idag en nästan världsvid utbredning. I Sverige är vildsvinen mycket vanliga i stora delar av södra halvan.

En stor galt kan nästan bli upp mot två meter lång och ha en mankhöjd på cirka 70-80 centimeter. En galt kan väga ett par hundra kilo medan suggorna är betydligt mindre och stannar på cirka 100 kilo.

Vildsvin är sociala allätare

Vildsvin är allätare men 90 procent av deras föda består av vegetabilier. När de letar föda gräver och "bökar" de med trynet i marken och river upp jorden, ofta efter deras sökande efter ek- och bokollon som är favoritmaten. Övrig populär föda är majs, ärtor, potatis och spannmål men även mask, möss, orm, rötter, bär och svamp står på menyn. Vildsvinen äter också vattenväxter, as och till och med sopor.

Vildsvin är sociala djur och lever i flockar, oftast några honor med sina ungar. Hanarna lever ensamma och är välkomna i hjorden endast vid parningstider som pågår från oktober till januari. Vildsvin har en dräktighetstid på ca 115 dagar och suggan kan få upp till tio kultingar per kull, normalt så kanske det bara blir 5-6 per kull men det kan alltid variera. Hur ofta suggan blir dräktig beror till stor del på tillgång på föda och hur klimatet ser ut. I områden med gynnsamma förutsättningar kan en sugga få två kullar per år, vanligast är dock en årlig födsel kring mars månad.

Då nya kultingar föds lämnar de ettåriga hanarna flocken för att bilda en egen galthjord där de sedan lever i som mest två år. Efter detta skiljs de åt och svinen går över till att leva ensamma livet ut. Detta med undantag för parning perioderna då de tillfälligt lever ihop med en annan flock, dock underställda ledarsuggan som styr sin flock.

Nattaktiva, skygga men inte alltid vilda svin

Vildsvinet är normalt nattaktivt men kan om det lever ostört vara aktivt och leta föda även på dagen. Ofta tar det sin daglega i en tät granplantering eller i våtmarker i närheten av odlad mark. Vildsvin är normalt skygga, de är inte till naturen aggressiva eller ilskna djur. Men alla mödrar vill ju försvara sin avkomma. Så allt beror på situationen. Känner suggan sig hotad, då kan det bli att hon försöker försvara sina kultingar.

Så som med alla djur ute i naturen så gäller det att vara försiktig och hålla sitt avstånd. Men hur farligt är det egentligen att stöta på ett vildsvin och vad gör man? Jo, höj din röst och ropa högt, vifta med armarna och försök göra så mycket oljud som möjligt. Då kommer vildsvinet att försöka försvinna från platsen illa kvickt. Alla scenarion är självklart inte lika varandra. Var försiktig om du möter ett vildsvin i det vilda och försök att inte komma mellan en sugga och hennes ungar.

Jakt på vildsvin

Jakt med fast belysning har varit tillåten sedan februari 2009 och är välkomnat av många jägare då det medger en betydligt bättre möjlighet att identifiera vilket djur som ska skjutas. Lantbruks kåren ser även positivt på detta då vildsvinen orsakar skador på grödor och gödslade vallar i sitt sökande efter föda.

Vildsvin får jagas med Klass 1-vapen och med enpipigt hagelgevär med slug eller med brenneke ammunition. Vildsvinet är lovligt att skjuta året runt förutom perioden 15 februari-15 april då endast års kultingar är lovliga - detta då de flesta suggor föder vid denna tid. Viktigt att notera är att kultingförande sugga alltid är fredad året runt. Kultingarna klarar sig inte utan suggans ledarskap och svälter ofta ihjäl om modern försvinner.

Jakttider:

Vildsvin: Vuxna djur 16 april - 15 feb
Vildsvin: Årsunge Hela Sverige: 1 juli - 30 juni

Källa: naturvårdsverket, wikipedia och viltfakta.

ARTIKELN FÖRFATTAD AV: PO Östergren

På Medevimässan i augusti varje år får ni information om vildsvin och vildsvinsjakt.

Vill du vara delaktig i mässan? Vi söker nu volontärer till Team Medevimässan 2020.

Var med oss på resan för att skapa en samlingsplats där vi kan verka för ett hållbart samhälle. Kontakta PO för information!

MEDEVIMÄSSAN

Mässan är en aktivitets- och upplevelsemässa som täcker det mesta inom hund, jakt, fiske, vapen, friluftsliv, skytte, marin och natur. Utöver detta erbjuder mässan roliga, intressanta aktiviteter och spännande föredrag.

FRI ENTRÈ

Mässan hålls i natursköna Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn, som ligger längs Rv50, mindre än 2 mil norr om Motala. Tack vare våra utställare och partners kan vi erbjuda alla besökare fri entré under samtliga mässdagar.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIA

”facebook icon” ”instagram icon”

HEMSIDAN:   » Om cookies  » Sitemap    © Medevi Mässan AB